Online órák margójára

Idén tavasszal is a sokak által vágyott nyári alak elérése háttérbe szorult az otthontanulás, otthontanítás, home office mellett. Az eddig megszokott életünket felváltotta az online lét. Színházi előadásokon, koncerteken, múzeumi tárlatvezetéseken vehettünk részt, de akár megtanulhattunk főzni, kenyeret sütni, és festeni is. Természetesen, mozgáslehetőség is akadt bőven. Elárasztotta az internetet a különböző ingyenes, és fizetős mozgásprogram. Bár a Youtube-on eddig is rengeteg edzés videó közül válogathattunk, ezek népszerűsége hirtelen megugrott. Mindenki megtalálhatta a neki tetsző mozgásformát. Érthető módon, legnépszerűbbek az online élő órák voltak, ahol bár térben máshol, időben mégis együtt tornázhattunk másokkal. 

Sokan szívesebben mozgunk közösségben, ennek ellenére az otthoni edzéseknek is meg van az előnye. Kétségkívül ide sorolható, hogy nem megy el az idő utazással, és kipróbálhatunk olyan órákat is, amelyekre eddig nem volt lehetőségünk, akár azért, mert nem volt rá időnk, akár azért, mert nem volt elérhető távolságban. Sokakat motivál az otthoni edzéseknél az a tény, hogy kevésbé kell kilépni a komfort zónánkból. A négy fal között, ahol senki nem lát bennünket, bátrabban kipróbálunk akár egy táncos órát is, hisz otthon senki nem látja, ha nem megy még olyan jól a koreográfia.

Sajnos, a nagy mozogj otthon mozgalom magával hozta az önjelölt edzők óráit is, az internetet ellepték a helytelenül kivitelezett gyakorlatok, amelyet a kevésbé szakértőszem nem biztos, hogy felismer. Online órák esetében edzői szempontból nehézséget okoz, hogy nem tudunk javítani, így azok számára, akiknek nem elég fejlett a testtudatuk, egy-egy gyakorlat kivitelezése akár balesetveszélyes is lehet. Hátrány még, hogy sokaknak nem áll rendelkezésre akkora hely, ahol kényelmesen tornázhat, vagy a család több tagja használja ugyanazt a gépet tanulásra, otthoni munkára, és persze mindenkinek ugyanabban az időpontban van rá szűksége.  

Akár egy újabb járványhelyzet, akár életmódunk miatt kell  az online tornát választanunk, érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni.

  • A legfontosabb, hogy olyan edzést válasszunk, melyben örömünket leljük, sokkal könnyebb motivációt találnunk, ha szeretjük, amit csinálunk.
  • Ha meg van a mozgásforma, keressük meg hozzá azt az edzőt, aki motivál, és az óráin folyamatosan fejlődünk.
  • Bár fizikailag nem mozdulsz ki otthonról, ennek ellenére készülj fel az órára, öltözz át, készíts be vizet, legyen egy törölköző a kezed ügyében, és beszéld meg a családoddal, hogy ez a 60 perc a tiéd, amikor csak az edzéssel foglalkozol.
  • Ügyelj rá, hogy mindig legyen elég helyed, nehogy megsérülj, és ne óra közben kelljen a bútorokat tologatni.
  • Mivel az edző nem tud javítani, ezért fontos, hogy mindig figyeljük testünk jelzéseire! Amennyiben új mozgásformát próbálsz ki, ne feledd a fokozatosságot, nem egy nap alatt fogsz megtanulni spárgázni, vagy fejen állni, még akkor sem, ha ez fiatal korodban minden gond nélkül ment.
  • Fokozottan figyelj a fokozatosságra, ha az elmúlt években többet ültél az irodában, és kevesebbet foglalkoztál az edzéssel, mert látszatra az edző játszi könnyedséggel csinálja meg az adott feladatot, hidd el, ő is nagyon sokat gyakorolta, hogy így menjen.

Ha pedig nincs más lehetőséged, és végképp nem megy a TV, laptop előtti edzés, akkor sétálj!

Napi 10000 lépéssel nagyon sokat tehetsz egészségedért.

Kapcsolódó bejegyzések

Comments are closed.